Dokuyan Ellerin Mirası Geleceğe Yelken Açıyor
İSTKA’nın desteklediği ve Şile Belediyesi tarafından tasarlanan Şile Bezi Toplu Tasarım Merkezi, 34. Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali’nde tanıtıldı. Kadın emeğini odağına alarak geçmişi geleceğe taşıyan bir köprü kuran Şile Bezi Kolektif Tasarım Merkezi, moda eğitimleri ve atölye çalışmaları ile dokuma kültürünü çağdaş tasarım anlayışıyla buluşturarak yeni bir miras inşa ediyor.
Şile Belediyesi tarafından İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle hayata geçirilen Şile Bezi Kolektif Tasarım Merkezi’nin lansmanı bu yıl 34’üncüsü düzenlenen Uluslararası Şile Bezi Festivali’nde gerçekleştirildi.
150 yıllık geçmişe sahip olan ve Türkiye’nin klasik el sanatlarından biri olarak kültürel mirasımızın değerli bir modülünü oluşturan Şile Bezi, İSTKA’nın katkılarıyla hayata geçirilen Şile Bezi Kolektif Tasarım Merkezi’nin lansmanı ile tanıtıldı. Şile Kaymakamı Nebi Kaya, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı ve Şile protokolünün hazır bulunduğu törende Mart ayından bu yana Şile Bezi Kolektif Tasarım Merkezi’nde eğitim gören ve atölyeler sertifikalarını aldı.
Bugün, bu lansmanda kadınlarımızın gücünü kutluyoruz.
Törenin açılış konuşmasını yapan Önder Ocaklı, İSTKA tarafından tasarlanan Şile Bezi Kolektif Tasarım Merkezi’nin gelenekleri yaşatmak ve toplumda kadının gücünü öne çıkarmak için taşıdığı değere vurgu yaptı. Lider Ocaklı, “Bugün burada Şile’nin en özel miraslarından biri olan Şile Bezi’nin ve kadınlarımızın gücünü kutlamak için toplandık. Geleneklerimizi yaşatmak, mirasımızı geleceğe taşımak ve kadınlarımızın emeğine duyduğumuz saygıyı ifade etmek amacıyla İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hayata geçirdiğimiz Şile Bezi Kolektif Tasarım Merkezi’ni hayata geçirdik.”
Şile Bezi Kolektif Tasarım Merkezi’nin, Şile Belediyesi’nin kadınlara biçtiği bedelin ve kültürel maliyetin değerli bir yansıması olduğuna işaret eden Lider Ocaklı, “Bu merkez, kadınlarımıza ve kültürel değerlerimize verdiğimiz değeri yansıtan bir adım. Merkezimizde düzenlediğimiz moda eğitimleri ve atölye çalışmaları ile kadınlarımızın yeteneklerini geliştirmelerini ve güçlü yönlerini keşfetmelerini sağlamak istedik. Mart ayından bu yana 100 kadınımız moda eğitimi alırken, 250 kadınımız çeşitli atölyelerde öne çıktı. Emekleri toplumumuzun sadece kumaşlarına değil, ruhuna da dokunuyor. Klasik dokumacılığımızı çağdaş bir tasarım anlayışıyla birleştirerek gelecek nesillerin bu harcamayı sahiplenmesini sağlayacağız. Şile Bezi Kolektif Tasarım Merkezi sadece bir yapı değil, aynı zamanda bir ruhtur; Kadınlarımızın güçlü ellerinde şekillenen bir geleceğe doğru gerçekten umut dolu bir adım.”
Çalıştaylara katılan kadınlara düzenlenen törenle sertifikaları verildi.
Törende bir konuşma yapan Şile Bezi Toplu Tasarım Merkezi Müdürü Gülşah Yıldız, projeyi hayata geçiren Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı’ya ve Şile Bezi’ni yaşatan Şile hanımlarına teşekkür etti. Tören sonunda atölye eğitimlerine katılan kadınlar, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz sertifikalarını Kaymakam Nebi Kaya ve Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı’dan almanın heyecanını yaşadı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı